Slaget ved Tassafaronga

Slaget ved Tessafaronga
Del af Stillehavskrigen under 2. verdenskrig
USS Minneapolis ved Tulagi med torpedoskader nogle timer efter slaget den 1. december 1942
USS Minneapolis ved Tulagi med torpedoskader nogle timer efter slaget den 1. december 1942
Dato 30. november 1942
Sted Ud for Tassafaronga, Guadalcanal
Resultat Taktisk japansk sejr
Strategisk allieret sejr
Parter
USA USA Kejserriget Japan Kejserriget Japan
Ledere
Carleton H. Wright Raizo Tanaka
Styrke
5 krydsere,
4 destroyere
8 destroyere
Tab
1 krydser sænket,
3 krydsere svært beskadigede,
395 døde[1]
1 destroyer sænket,
197 døde[2]

Slaget ved Tessafaronga var et natligt søslag, som fandt sted den 30. november 1942 mellem skibe fra den amerikanske flåde og den japanske flåde under slaget om Guadalcanal i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Slaget foregik i Ironbottom Sound nær TassafarongaGuadalcanal.

Under slaget forsøgte en amerikansk eskadre med fem krydsere og fire destroyere under kommando af kontreadmiral Carleton H. Wright at overraske og nedkæmpe en japansk eskadre med 8 destroyere under kommando af kontreadmiral Raizo Tanaka. Tanakas skibe forsøgte at overføre fødevareforsyninger til japanske styrker på Guadalcanal.

Ved hjælp af radar åbnede de amerikanske skibe ild og sænkede en af de japanske destroyere. Tanaka og resten af hans skibe reagerede imidlertid hurtigt og gennemførte talrige torpedoangreb mod de amerikanske skibe. De japanske torpedoer ramte og sænkede en amerikansk krydser og beskadigede tre andre alvorligt, hvilket gjorde det muligt for Tanakas styrke at undslippe uden flere større skader; men også uden at gennemføre opgaven med at levere forsyninger. Selv om det var et alvorligt taktisk nederlag for amerikanerne, fik slaget ikke den store strategiske betydning, da japanerne ikke kunne drage nytte af sejren i deres kamp for at fordrive de allierede styrker fra Guadalcanal.

  1. ^ Frank, p. 516. Crenshaw, p. 99, citerer en rapport fra Chester Nimitz som skriver, at 398 mænd og 19 officerer blev dræbt i slaget.
  2. ^ Nevitt, Allyn D., Combinedfleet.com: IJN Takanami, hentet 2008-04-02. Dull, p. 265; Evans, p. 202–203; Kilpatrick, p. 146; Frank, p. 513. Af Takanami's besætning skriver Frank, at 33 overlevede og Kilpatrick skriver at 26 blev taget til fange af amerikanerne. Dull skriver at 211 af besætningen døde.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne